Wednesday, March 30, 2011

orng yang xdpt hidayah



no w0nder la..kena tsunami kn, dha la mghina agama orang siap ckp yang bukan2 plak 2..nti d padang mahsyar seblah lady gaga la k0 ya...tau la k0 2 bkn islam, k0 dng agama k0 suda la..rupanya 0k tp prangai xada bezanya dengan binatang, binatang pn tau jgk bsyukur..truk2(sigh)..nti esk lusa Allah tarik smua nikmat2Nya baru k0 tau..bkn "jasmine slalu hepi" tukar "jasmine mmg b0doh" lg ssuai...ksian jgk 0rg mcm ni..

kepada smua umat islam..wlaupn perkara ini mndatangkn kmarahan kpd kta...bnyk kn la bersabar...

surah al-kahfirun (terjemahan)

[1]Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir![2]
“Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.[3]“Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
[4]
“Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
[5]
“Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. [6]
“Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

Saturday, March 26, 2011

IBNU QAYYIM

topic ni yang akan kmi present xlama lg..diperolehi dari sumber yang boleh dipercayai...crdt untuk beliau...


Ibn Qayyim al-Jawziyyah (691/1292 - 751/1350) bukanlah tokoh yang asing dalam kalangan orang Islam, tetapi ramai yang tidak tahu pemikiran dan sumbangannya dalam falsafah ekonomi Islam. Ibn Qayyim banyak membincangkan konsep kekayaan dan kemiskinan, ekonomi dan zakat, konsep faedah, riba al-fadi dan riba al-nasiiah, dan mekanisme pasaran.
Ibn Qayyim atau nama asalnya Shams al-Din Abu 'Abd Allah Muhammad bin Abu Bakr bin Sa'ad, lahir pada 7 Safar 691H bersamaan 9 Januari 1292M di Damsyik. Beliau meninggal dunia pada tahun 751H/1350M ditempat yang sama. Beliau dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan ilmu pengetahuan. Ayahnya merupakan guru pertama yang mengajar Ibn Qayyim tentang ilmu-ilmu asas Islam termasuk ilmu al- fara'id.  
Sebenarnya, beliau telah menuntut pelbagai bidang pengajian dengan beberapa orang ulama terkenal pada waktu remajanya. Antara guru beliau ialah Qadi Sulayman bin Hamzah (711H/1311M), Shaykh Abu Bakr (718H/1318M), al-Majd al-Tunisi (718 H), Abu al-Fath al-Ba'li (709H), al- Saffi al-Hindi (715H), al-Taqi al-Sulayman, Abu Bakr bin 'Abd al-Da'im (718H), Abu Basr bin al-Shirazi (723H), 'Isa al-Mut'im (719H), Isma'il Maktum (716H), dan Ibn Taymiyyah (661 - 728/1263 - 1328). 
........bersambung....penathttp://www.emocutez.com


ok..sambung pemikiran ekonomi IBNU QAYYIM

      terdapat 5 perkara utama pemikiran ibn qayyim dalam ekonomi iaitu:
  • falsafah ekonomi islam
  • perbandingan dan perbezaan antara kekayaan dan kemiskinan
  • kepentingan ekonomi zakat
  • bunga - riba' al-fald dan al-nasi'ah 
  • mekanisme pasaran dan pengharagaan
falsafah ekonomi islam 
-ibnu qayyim 
...............ssh nak buat kesimpulan..rehat kejaphttp://www.emocutez.com

Saturday, March 19, 2011

say s0rry.....

rasa bersalah lantas wjud la entry ini...

1st 0f all saya nak minta maaf kpd kwn2 sya yg pic nya xada d atas...he3..sbnrnya ni baru pcubaan untk ltak pic kta smua..0leh kerana pic anda terbatas d dalam fb agak sukar bg saya untk mgc0py..huhuhu

bg yang xada..nti sya ada kan ya...dun w0ry saya bkn yg pilih kasih punya kawan..hahhahahaa
L0VE U ALL 

Thursday, March 10, 2011

khutbah terakhir...Rasullullah s.a.w

dalam kelas sistem kewangan islam(ski)- berkaitan dengan tajuk riba', then lecturer kami yang baik sangat tu pun suruh la baca khutbah terakhir Rasullullah s.a.w yang ada menyebut  tentang riba' dalam khutbah terakhir beliau...Ya Allah belajar jak topic riba' ni ia seolah-olah menakutkan, bukan takut sebab topic ni little bit difficult tp u all kalau baca ayat al-quran atau hadith yang berkaitan dengan riba'...u can feel wat i feel...
Khutbah ini disampaikan pada 9 Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.

Wahai Manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap muslim sebagai amanah suci.

Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak
menyakiti kamu lagi.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.

Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segal! a urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.

Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik, berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini,
sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan! , dan tunaikan zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat haji sekiranya kamu mampu.

Ketahuilah bahawa setiap muslim adalah saudara kepada muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak akan ada lagi Nabi dan Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.

Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah
kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.

Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah
Al Quran dan Sunnahku.

Hendaknya orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain.

Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.


selepas saya baca dalam kelas...terbayang difikiran..alangkah indah sekiranya saya dapat berjumpa Rasullullah even dalam mimpi pun..banyak dah dosa yang dilakukan layak ka nak jumpa Rasullullah kekasih Allah??

Monday, February 21, 2011

...m0ney.....

after aku k0men wall fb 0rg then aku terfikir....duit xble bg kbhgian ka??s0 bhgia la klu xada duit???bg aku mmg duit xble beli kbhgian,cinta kasih syang dan sama wktu dengan nya...tp itu mngkin dlu tp skrng apa-apa kita ble buat dengan duit..duit bkn sgala-galanya tp sgala-galanya adalh duit..for example la kn..aku bhgia bla bf aku msj atau call aku, msj atau call aku kena guna krdt, beli krdt guna duit..

ini bkn teori tp ini realiti...zaman skrng, apa yg xpkai duit???s0 bla prmpuan mmilih lelaki yg lebih berwang berbnding lelaki yg beruang jng judge materialistik..mngkin dia fkir apa yg spttnya dia fkir untk masa depan dia..thinking b0ut it..

Thursday, February 10, 2011

like it....

video



lagu ni best sangat..rasa macam sedih sjak kn, pencariannya sia-sia, tapi sebagai 0rang islam yang percaya dengan kuasaNya..msti ada hikmah disebalik setiap kejadiaan mesti ada pengajaran semua yang terjadi...

Thursday, February 3, 2011

February.....

aku rasa happy sangat sebab januari 2011 suda pun berlalu mniggalkn bnyk kenangan yang xbrapa manis..dengan harapn feb tahun ni xmcm januari yg lepas...wlaupn blm spnuh aku dpt lupakn  c aleng tp aku kena brusha jgk untk lupakn dia..sbb dia mmg xingt gan aku dha, sdih tp ini yg ptt aku trima mngkin ada yg terbek dr dia...untk lupakn dia aku kena stdy hard hard hard hard smpai aku xingt dia langsung..inilah cara yg terbek untk aku kn...xpayah la aku myksa diri sbb putus gan dia..

pr0blm gan mak aku??untk blm feb ni aku xnak pk bnyk masalh..s0 aku kna kurang kn berhubngn dengan fmly aku kt sabah..bkn aku xrindu atau aku xingt d0rng tp aku rasa aku dha ckup kecwa sngt2 dgn d0rng then aku xnak ia effect dng stdy aku nti...

Saturday, January 29, 2011

mimpi....xsuka






mimpi..mimpi..mimpi...arghhhhhhhhhh xsuka..xsuka..xsuka..xsuka..aku xsuka bila aku tidur dan bermimpi, bukan sebab apa asal jak aku mimpi mesti mimpi aku tu yang advance dan adventure punya la..ia bukan jadi mainan tidur ku tapi dha jadi gangguan buat aku..mungkin kamu fikir ia perkara biasa tapi tidak dengan aku...aku xsuka bila aku mimpi macam-macam ni..kadang-kadang mimpi aku boleh bersambung jika aku terjaga ketika aku bermimpi apabila aku tidur semula, eya se0lah-olah bersambung..

macam mana mimpi yang advance dan adventure 2??? dua tiga hari lepas, aku bermimpi, aku dan dua lagi rakan serumah aku naik satu kenderaan yang dipandu oleh kawan aku sendiri la..dalam perjalanan yang aku sendiri tidak tahu kemana dan di mana..kami digangu oleh hantu, p0ntianak...yang lebih teruk dalam mimpi aku ni..aku nampak dia(hntu 2) mcm real..walaupn sememangnya aku xpenah tngk hantu pn..tiba-tiba kami terteng0k sebuah rumah. then kami pun minta t0long..kebetulan rumah tu rumah bomoh..then b0moh tu cakap kat kami, kami kena mandi dha mandi apa yang pasti mandi untuk hilangkan gangguan dari hantu2 semau tu..0leh kerana terlalu tkut, kami pn itu sjak la..0rang 1st yang di mandikan ialah aku..kwn aku yg lain tnggu kt dalam..sebelum aku di mndikn, b0moh tu minta izin ke mna ntah aku pn lupa..dia buat aku mcurigakan then aku pn ikut kemana dia pergi..smpai satu tmpat..dia tnjukkn dirinya sbnr..agrhhhhhhhhhh rupa2 dia la antu yg kejar2 kami..aku pn lari la mndapatkn kwn2 aku td 2..kami bertiga lari mendapatkan kereta kami td 2 dalam masa yang sama kami pun dikerja 0leh b0moh td tu..takutnya,kami berjaya masuk kedalam kereta tapi sebelum aku berjaya menutup pintu kereta tiba-tiba........

then aku pn terbangun kerana terlalu takut...apa punya mimpi la ni..jelek nya..xada ka mimpi yang indah2 skit?? sekarang sebelum aku tidur aku berdoa agar aku xbermimpi ketika aku tidur...


Sunday, January 23, 2011

januariku

dalam bulan januari ni banyak benda yang mengecewakan berlaku rasanya xada benda yang boleh buat aku happy la...antara event-event ku pada bulan januari:


1.  11 januari 2011 dapat inf0rmati0n yang bapaku nak balik kg dalam bulan 2


2.  13 januari 2011 aku putus cinta..usia percintaan ku hanya mampu bertahan 1 tahun 3 bulan 3minggu 6 hari


3.  21 januari 2011 abang ku bagi tahu berita yang amat-amat mengecewakan dan memalukan


4.  22 januari 2011 kerana sedih dengan berita yang abg ku bgtau aku sngt2 perlukn dia(xbf) sbb kalu masala ni tmbul lagi then aku akan share dgn dia, dan bila lelaki nak ayat2 aku ni makin rindu aku dng dia(xbf) dha la blm smpai 2minggu kmi break..0leh kerana itu, aku pujuk dia blik tp dia ign0re aku...sdih plus kcewa..mysal xsuda


5. 23 januari 2011 aku ambil result sem 5 di k0lej...p0inter ku jatuh...


sedihnya januari ni...dengan harapan february ku dapat mngubati kekecewaan ku dalam bulan januari ni,..mesti ada hikmah di sebalik semua yang terjadi..aku kena f0cus dengan stdy aku yg penting sekarang ni..xpayah la nak kapel2 dha..masanya untk melupakn dia...sedihnya aku sedih sangat2..tp aku pcya allah maha mgetahui segala yg berlaku..Ya Allah jika ini terbaik buat aku, aku terima dengan hati yang terbuka..mcntai mu adalah yang paling utma..thank you ALLAH



Tuesday, January 18, 2011

what i feel is....

jan..feb..mac..april..may..jun...itu baru menghitung bulan belum lagi hari lamanya nak balik kg ni...rasa tak sabar-sabar mau balik rumah rindu dengan semua famili ku...cpt la masa berlalu aku btul2 mau pulang dha ni rsanya mcm mau packing barang dha tp tket belum beli.hahahhaha apa la aku ni

tapi msti banyk benda yg akan berlaku dlm wktu 2 kn...sem last agak sdih jgk nti mau tnglkan kwn2 ku yg bek2 smua ni ntah bila lg dapat jmpa d0rng smua..xpala setiap pertemuaan pasti ada perpisahn kn...jd n0rmal la 2..

dalam bulan jan ni..bnyk perkara sedih yg berlaku, mengecewakan pn ada jgk..apa ble buat kn kta mrncang tuhan yg tentukn as hamba ni terima jak la...jng mau bertrip...nsib bek aku ni eg02 jgk skit, snang mau hndle perasaan2 yg mcm ni..masi cnta tp ckp ndak..rindu tp xnak c0l...hahahhaha bgus2 intan..keep in t0uch, t0uch n g0..

Thursday, January 13, 2011

berakhir juga

ini la yang aku tunggu-tunggu akhirnya dia lepaskan aku...bukan sebab aku tak sayang dia tapi memang kami dah tak boleh bersama..this is the best way..walaupun ketika ini hati ku, mata ku menangis, tapi inilah yang terbaik untuk kami...dia bukan untuk aku dan aku bukan untuk dia..agak susah juga aku mau terima kenyataan ni tapi apa yang aku boleh buat...

aku harap dia dapat penganti yang lebih baik dan lebih memahami dia..aku??he3 aku tak nak terima sapa2 dah, aku dha janji dengan diri aku, lepas dia, aku xkan terima sapa2 dha..sebab aku fikir dialah yang terbaik untuk aku tiada yang boleh menggantikan tempatnnya dihati ku selain daripada suami ku kelak..

walaupun apa yang telah terjadi diantara kita b..ney tetap sayang b..ney bahagia selama kita bersama..ney berterima kasih kerana b selalu buat ney tersenyum sendiri2...

Tuesday, January 11, 2011

bapaku..

AWAS MOOD SEDIH

sambil aku menunggu kereta ambil kami aku ternampak seorang budak sekolah yang sebayah dengan adik bongsu ku si wida..rindu terasa dengan adik-adik ku, akak ku, abang ku, mak dan bapa ku, teringat gelagat adik-adik ku di rumah, rindunya YA ALLAH...hanya Engkau yang maha mengetahui..

terdetik hati ku untuk menghantar mesej dengan akak aku, saling berbalas sms dan bermula slot yang amat-amat sedih..

kak ani: tan ada satu berita, tapi ko jangan terkejut ya, dalam bulan 2 ni bapa mau balik kampung( oversea)

intan: bilik kampung??jadi bila bapa balik ld??

kak ani: baliknya aku tak pasti plak intan, tapi ko agak-agak la..jauh  tu..kata bapa dia rindu family nya di kampung..

bapa aku tak pernah balik kampung selepas dia berhijrah ke sabah, sebelum dia kahwin dengan mak aku sampai la sekarang baru timbul isu balik kampung ni..

apa yang aku fikirkan??aku habis study paling awal pun dalam bulan jun..YA ALLAH macam mana aku nak jumpa bapa aku sebelum dia balik kampung..semua negative di fikiran ku sekarang ni..mcm mna kalu bapa aku sakit kat sana??mcm mna kalu dia nak makan??siapa yang cucikan kain nya di sana??

pak kalau bapa tahu yang aku rindu sangat dengan bapa sekarang ni...bila lagi aku dapat jumpa bapa kalau bapa balik kampung sebelum aku balik..bapa kan mau tengok aku konvo..bapa tak nak ka tengok anak bapa berjaya depan mata bapa..

aku janji ya pak...kalau ALLAH izin aku berjaya dalam hidup ku, 1st benda yang aku akan buat ialah bagi senang bapa dan mak..bagi senang hidup kita, walaupun sekarang kita sudah cukup sempurna...aku nak bapa dan mak bangga dengan aku..walaupun aku anak yang degil di mata kamu ketahuilah aku sayang sangat dengan kamu...

pak mak, aku sentiasa nak mak dan pak bahagia..terbaik untuk mak dan bapa. terbaiklah untuk aku..aku tak kisah kalau jodoh ku bapa yang pilih asalkan bapa suka, dan aku pun akak suka..bapa senang dan aku pun akan senang..

YA ALLAH sekiranya Engkau izinkan bapa ku balik kampung sebelum aku berjumpa dengan nya, aku mohon  YA ALLAH..aku mohon tolong jaga bapa ku ya Allah, jauhkanlah kami ya Allah daripada anak-anak yang derhaka dan tidak ingat jasa-jasa orang tua nya ya Allah...itulah perkara yang hampa paling takut ya Allah..jauhkanlah ya Allah jauhkanlah..AMIN

Sunday, January 9, 2011

Alexander The Great vs Zulkarnain

actually aku pn bukan tahu sangat cerita tentang Alexander ni...cuma aku agak berminat nak tahu after aku teng0k 1 kulit buku 2 tajuk buku tu Alexander adalah Zulkarnain..

then aku cari la kt internet..s0 aku pun baca la beberapa web 2 tapi agak pening juga baca bl0g-bl0g 0rang pas 2 c0mment-c0mment semua tu ntah mana satu yang betul..nak buat research???hahahhaa xpayah la..tapi aku nak share 1 article yang sempat aku cltr c n cltr v..he3 selamat membaca..



" Alexander The Great adalah pemimpin di abad ke-3 sebelum Masehi yang menaklukkan dunia dari daratan Yunani, Laut Tengah, Mesir, Asia Minor, Persia hingga India Utara. Nama tersebut diabadikan menjadi kota di Mesir, Alexandria atau Iskandariyah.
Ada pendapat yang menyebutkan bahwa Alexander The Great adalah Iskandar Zulkarnain (nama Zulkarnain diceritakan dalam Al-Quran surat Al-Kahfi ayat 83-99), namun hal ini bukan Alexander meskipun jika kita baca memiliki plot yang mirip yaitu “tempat terbenam matahari” adalah wilayah penguasaan pertama Alexander (matahari terbenam di pantai Laut Tengah), ke arah timur (India) dan wilayah dua gunung (antara Laut Hitam dan Laut Kaspia).
Mana yang benar?Fakta sejarah tidak menunjukkan bahwa Alexander The Great adalah Zulkarnain yang disebut dalam Al-Quran (dalam Al-Quran hanya disebut Zulkarnain, tanpa Iskandar). Siapa Zulkarnain yang disebut dalam Al-Quran? Apakah seseorang di masa lalu ataukah di masa depan? Belum ada yang  tahu, tapi kita bisa mengambil hikmah ceritanya dan terus mencari tafsir dan fakta apa yang telah disebutkan dalam Al-Quran. Silakan baca juga artikel di Faith Freedom, Eramoslem danSwara Muslim.
Berikut kutipan terjemahan Al-Quran tentang Zulkarnain:
83. Mereka akan bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Zulkarnain. Katakanlah: “Aku akan bacakan kepadamu cerita tentangnya”.84. Sesungguhnya Kami telah memberi kekuasaan kepadanya di (muka) bumi, dan Kami telah memberikan kepadanya jalan (untuk mencapai) segala sesuatu,85. maka dia pun menempuh suatu jalan.86. Hingga apabila dia telah sampai ke tempat terbenam matahari, dia melihat matahari terbenam di dalam laut yang berlumpur hitam, dan dia mendapati di situ segolongan umat. Kami berkata: “Hai Zulkarnain, kamu boleh menyiksa atau boleh berbuat kebaikan terhadap mereka”.87. Berkata Zulkarnain: “Adapun orang yang aniaya, maka kami kelak akan mengazabnya, kemudian dia dikembalikan kepada Tuhannya, lalu Tuhan mengazabnya dengan azab yang tidak ada taranya.88. Adapun orang-orang yang beriman dan beramal saleh, maka baginya pahala yang terbaik sebagai balasan, dan akan kami titahkan kepadanya (perintah) yang mudah dari perintah-perintah kami”.89. Kemudian dia menempuh jalan (yang lain).90. Hingga apabila dia telah sampai ke tempat terbit matahari (sebelah Timur) dia mendapati matahari itu menyinari segolongan umat yang Kami tidak menjadikan bagi mereka sesuatu yang melindunginya dari (cahaya) matahari itu,91. demikianlah. Dan sesungguhnya ilmu Kami meliputi segala apa yang ada padanya.92. Kemudian dia menempuh suatu jalan (yang lain lagi).93. Hingga apabila dia telah sampai di antara dua buah gunung, dia mendapati di hadapan kedua bukit itu suatu kaum yang hampir tidak mengerti pembicaraan.94. Mereka berkata: “Hai Zulkarnain, sesungguhnya Ya’juj dan Makjuj itu orang-orang yang membuat kerusakan di muka bumi, maka dapatkah kami memberikan sesuatu pembayaran kepadamu, supaya kamu membuat dinding antara kami dan mereka?”95. Zulkarnain berkata: “Apa yang telah dikuasakan oleh Tuhanku kepadaku terhadapnya adalah lebih baik, maka tolonglah aku dengan kekuatan (manusia dan alat-alat), agar aku membuatkan dinding antara kamu dan mereka,96. “berilah aku potongan-potongan besi” Hingga apabila besi itu telah sama rata dengan kedua (puncak) gunung itu, berkatalah Zulkarnain: Tiuplah (api itu)”. Hingga apabila besi itu sudah menjadi (merah seperti) api, dia pun berkata: “Berilah aku tembaga (yang mendidih) agar kutuangkan ke atas besi panas itu”.97. Maka mereka tidak bisa mendakinya dan mereka tidak bisa (pula) melobanginya.98. Zulkarnain berkata: “Ini (dinding) adalah rahmat dari Tuhanku, maka apabila sudah datang janji Tuhanku Dia akan menjadikannya hancur luluh; dan janji Tuhanku itu adalah benar”.
Dan berikut adalah rangkuman cerita Alexander The Great:Alexander bersama teman dekatnya Hephaestion dididik oleh Aristoteles yang merupakan murid Plato, kemudian memimpin Macedonia dan mulai menyatukan kota-kota peradaban Yunani menjadi satu kesatuan selama 13 tahun hingga wafat karena sakit. Ide menyatukan kota-kota Yunani adalah berasal dari ayahnya Raja Philip II dari Macedonia yang beristrikan Olympias.
Pada saat Philip II menaklukan Byzantium (sekarang Istanbul), Alexander yang masih berumur 16 tahun ditinggal di Macedonia dan berhasil bertahan dari serangan kerajaan Maedi dan seranganSacred Band of Thebes (sebuah pasukan elite militer homoseks sebanyak 150 pasang). Philip II kemudian dibunuh oleh Pausanias (pembunuh, assassin), yang kemudian tahta Macedonia dipimpin oleh Alexander pada usianya yang ke-20. Terbunuhnya Philip II masih menjadi misteri apakah ada keterlibatan Alexander karena Olympias diceraikan atau mungkin juga hasutan Raja Persia Darius III.
Penaklukan pertama Alexander adalah ke kerajaan Persia yang dipimpin Darius III Codomannus melalui perang Battle of Issus(sekarang Iskenderum, Turki) meskipun dengan kekuatan tentara yang hanya seperempatnya yang dipimpin jendral Ptolemydibanding kekuatan Persia.



                                                               

Selanjutnya selama 12 tahun Alexander menguasai pantai Laut Tengah Mesir, kemudian Babylonia hingga ke wilayah Pakistan dan India Utara sekarang. Selain di Mesir Alexander juga mendirikan/diabadikan di kota-kota berikut:* Alexandria Asiana, Iran* Alexandria in Ariana, Afghanistan* Alexandria of the Caucasus, Afghanistan* Alexandria on the Oxus, Afghanistan* Alexandria of the Arachosians, Afghanistan* Alexandria on the Indus, Pakistan* Alexandria Eschate, “The furthest”, Tajikistan
Mungkin sudah ditakdirkan wilayah seputaran Mesopotamia(sekarang Iraq) selalu menjadi wilayah peperangan hingga sekarang. Kisah Alexander The Great di atas kini diabadikan oleh sutradara Oliver Stone ke layar lebar dengan judul Alexander.
Catatan ini ditulis Jumat, 19 November 2004 pada pukul 14:48 dalam Tag:, . Anda dapat mengikuti respon semua catatan melalui RSS 2.0 feed. Anda dapat menuliskomentar atau menulis trackback di situs anda sendiri.
Catatan Yang Mungkin TerkaitSelamat Ulang Tahun Trisna March 2nd All for Love R. Oto Iskandar Di Nata Frank Lloyd Wright A Short Course Using Your Digital Camera Mahardhika in BaltimoreSamuel Pepys Tegallega Mandrake Linux: A Short History King Arthur and His Knights Mandrake menjadi Mandriva Practical English Language 47 Ronin Ratu Juliana dari Belanda "


kalau tak silap aku...article ni merupakan cebisan dari sebuah buku..tapi tajuk buku tu aku xpasti pula..

Friday, January 7, 2011

Amnesia....1000X cinta







actually aku baru tahu ttng pnykit ni..slps aku tngk drama mlyu "seribu kali cinta"..yg di lak0nkn 0le kamal adli n intan ladyana di tv3..bes jgk tngk cita 2 buat aku n kwn2 aku td em0 sngt la...hahhaaaa


sin0psis skit sal cita 2, intan ladyana yg mmgng watak maisara 2 ada pnykit amnesia...truk jgk nizam( kamal adli) nak pikat mai 2..mau xnya...bcinta ari ni esk lupa...hahhahaa..yg lucu nya ank sndri pn dia xingt..bngun jak dr tid0 dha lupa bnda yg smlm..pg2 bka lptp tngk vde0 baru ingt...cian2...last2 hapy ending la jgk sbb mai dha smbuh...


amnesia??article ni aku tngk n ambl kt wiki...at least aku pn tau la jgk sal pnykit ni..


Amnesia (dari Bahasa Yunani Ἀμνησία) adalah kondisi terganggunya daya ingat. Penyebab amnesia dapat berupa organik atau fungsional. Penyebab organik dapat berupa kerusakan otak, akibat trauma atau penyakit, atau penggunaan obat-obatan (biasanya yang bersifat sedatif). Penyebab fungsional adalah faktor psikologis, seperti halnya mekanisme pertahanan ego. Amnesia dapat pula terjadi secara spontan, seperti terjadi pada transient global amnesia[1]. Jenis amnesia global ini umum terjadi mulai usia pertengahan sampai usia tua, terutama pada pria, dan biasanya berlangsung kurang dari 24 jam.


Thursday, January 6, 2011

pr0blema....







kalau dilihat bunuh diri ni mcm satu jalan penyelesaian pd msa skrng la....0rang yang fikir macam ni mmg xbrani berhadapan dngan masala..kita hidup di dunia ni lau xada masalah bukan hidup nmanya...yang bezanya kcil atau bsar masalah 2..


selama aku hidup yg aku rsa la blm ada masala yg aku xdpt slsaikn...mgkin sbb masala ku xada la bsar sngt pn...mngkin msala duit, masala cinta..alhmdulillah Allah bg aku fmly yg 0k la..xkaya.xssh...bg aku dha ckup smpurna....


l0ve is n0t the main pr0blem...jd bhgia atau x pcintaan aku..xada la effect sngt gan diri aku, stdy aku...wlaupn cinta aku xbhgia bkn bererti aku xmgharap kebhagian 2..as prmpuan biasa..teringn sngt dpt llaki yg ble buat aku sntiasa tersnyum dan sma wktu dngnya...he3 xpala la mgkin blm masa nya 2 aku rsa smua 2...


0k...cita sal title aku kt ats 2..pr0blema???apa yg anda lakukan skiranya anda mnhadapi masala xkira la size S ka, M ka, L ka atau XXL ka..he3..msalah anda pk sndri la ya...aku nak pk masala aku...he3..btulka masala kena d fkir kan???fkir msala??masala kena fikir???bkn sptutnya kena fikir s0lve dia ka??


bg aku lau nak pk masala..tym2 yg bes seblum tid0 la..k0 pk la smua masala k0 tym 2..s0 esk k0 bngun rsa lega skit la...smaada k0 dha dpt pnyelsaiannya atau pn mngkin k0 dpt lupakn ka...yg pnting aku rsa lega bla aku buat mcm...then 1 lg...biasa aku ngis tym aku mndi..he3..aku rsakn msalah aku 2 jtuh bsma2 air mndian ku..cwah!!!

Wednesday, January 5, 2011

laksa penang....marvel0us!!!!!





cita pasal laksa ni...first2 aku xbrpa la sngt...tp 1 ari 2 aku tringn nak cuba...tau2 ktgih plak..smpai 1 ari 2..2 bngkus aku mkn..teringin jgk nak try2 buat..tp kta agak bnyk pr0cedure nak buat nya..jd malas plak xpala men beli jak la...yg pnting mkn...

0k start aku mkn laksa ni...tym aku sem 5..aku cari laksa kt kb..hmpir 1 kb 2 aku r0und2 cari lksa..tnya2 0rg tpi jln kt mna ada jual..last2 aku pn jmpa d pasar siti khatijah k0ta bharu..rm1.5 sbkus..ble thn sdp la jgk kt c2...pas 2 aku try2 tmpt len plak...survey pnya survey..kwn aku getau kt parks0n kb ada jual laksa...bkn supermarket parks0n plak..he3..bngunan parks0n jak...wlaupn harga nya lbh mhl tp brbal0i la jgk..lbh kurang dlm pic kt ats..bnyk plak 2...s0 0rg klntan  yg ada kt kb..try2 la ya laksa d parks0n 2...tngkt pling ats...tp aku dgr sppu aku getau ada lg laksa yg sdp tp kt tesc0..he3 s0 agak jauh nak p...len kali jak la ge cuba...slmt mcuba....


Monday, January 3, 2011

filem hantu @ filem lucah???




aku plik sngtla...dlu tym aku kcil2 kalu tngk cita antu(ind0n) pnya men tkut....ingt lg ka film "bngkit la suketir"??plk0n dia Suzana...yg fam0us gila tym cita antu....Suzana 2 lau dia blk0n real gla mcm antu...thats y la lau tngk cita 2, 2/3 ari baru ilang dek ingt rupanya 2....tp skarng cita antu ind0n ni...lau tngk dr tjuk, mcm sram..last2 tngk ...w0ndring la plak.."ni cita antu ka cita lucah".....


tali p0c0ng prwan...p0cong?tali??seram nya...then kwn aku p la d0nlod....c0mpleted !!!!tngk la brmai2...yg aku plik cita antu ni...antu nya 2 mncul wktu mlm tym d0rng "making l0ve" s'0lah2 jles mcm 2 la...aku nk ktawa pn ada mara pn ada.....


aku adala tbca article 2......syarikt film d ind0n nak buat cita antu then plk0n dia imp0rt dri jpun..tau x plk0n 2 mrupnkan plk0n film2 lucah....tp mndpt tntgn dr FPI..tpkir ka apa yg aku pkir kn????msti cita 2 cita yg b'unsurkn cita lcah kn....


n0 d0ubt la...plk0n ind0n smua cntik2...tp syg la kn...lu pk la sndiri..huhu

adik b0ngsuku.....


ni adik b0ngsu ku..c wida nmanya, nma glm0rnya danduk hahhahhaa..ntah mcm mna ble jadi dandut 2..nak jd kn cita....1 ari ni dia blik dari sklh(tadika) then dia bgtau akak aku dia nak p umah kwn dia..dia kta nak ge smbt bday kwn dia...akak aku assume umah kwn dia 2 area2 rumah kmi la...s0 akak aku bgtau tnggu bpk pulng mnta tlng hntr....wida pn gumbira....tp yg akak aku hrannya..asal bdak ni packing barng bnyk sngt mcm nak ge bhari2...siap kmas bju dlm beg plstik...tp akak aku ign0re jak la..then bpk aku pn pulng...bpk aku tnya umah kwn k0 blah mna??then c wida pn jwb."sblh skull ku pak".....tkjut gila bpk,akak,mak n abg aku dgr....tau x???jarak skull dia dari umah brpa km???5km tau....huhuhu..dha la dia kta dia nak bmlm d umah kwn nya 2...adaka ptt umur baru 6thn da pndai tid0 umah kwn....akhirnya c wida pn ngis xblagu...


indu sngt kt adik aku ni....td akak aku c0l..dia bgtau c wida dha mkin tnggi..tp yg aku tkjut..rutin hrinya..huhu
byngkn srpan kena nasi kuning (lbh kurng nasi lmak)..kalu bkn nasi kuning xnak srpn...nak ge skull plak..duit kna bawa rm1.5 + c0la + r0ti burn......blik dri skull plak..bka kusut jak mnum ptg then mkn..pas mkn baru mau p mgaji....huh


aku mnbuat ksmpln..ptt la mak aku pyah sngt nak krim kn aku duit..upanya prngai adik aku agak mrsaukn jgk....dha la adik aku bkn dia jak...btw...rindu sngt2 gan adik2 aku pnya prgai,karena d0rng dan smua ttg d0rng...





Sunday, January 2, 2011

lelaki itu....

berhubung dgn title d atas....apa yg sya nak smpaikn..he3 msti la psal llki kn...
lelaki itu??actually sya bkn nak cari llaki...tp sbgai ppuan yg biasa2 jak...msti ada ciri2 llki yg dia ingnkn kn??
sya bkn jnis mmili sngt..tp sya nak sngt llki yg ble sharing each 0ther...sbb sya suka sngt bcita..he3
then ble bg masa...20% masa dia untk sya...kira 0k la 2 kn...jng tlalu pnting kn diri..jng eg0 sbb sya lagi eg0 tau(sya ble buat lbh dari apa yg awk buat)...tp 1 pkra yg paling pnting kn....sya akn trima llaki itu mnjdi suami sya skiranya bpa sya trima dia...dan 0rg yg akak mnjd suami sya adala 0rg yg d pili 0le bpaku....kbhgian fmli ku adala kbhgian ku...